Risotto

3 stycznia 2014 , In: bez jajek, bez orzechów, bez soi, dania główne
0

Zanim na dobre rozpoczęła się sylwestrowa noc, siedziałyśmy z przyjaciółkami nad późną kolacją wspominając to i owo. Jedna z nich przygotowała tak pyszne risotto, że nie widziałyśmy problemu by dojeść je jeszcze o szóstej nad ranem. 

Kiedy wróciłam do domu wertowałam wszelkie informacje na temat klasycznej, włoskiej wersji i zasad jej przygotowania. Tak naprawdę to prosta potrawa, którą można podać na tysiące sposobów. Ważne by nie odstępować od kilku sztandarowych reguł.

Ryż Carnaroli z czerwoną cebulą i rozmarynem balansuje na granicy słodyczy. Warto zacząć od tradycyjnej wersji- masło, ryż, cebula, bulion i przepaść wraz z pierwszym kęsem.

Pamiętaj o dobrej jakości bulionie, najlepiej intensywnie warzywnym z garstką przypraw, który długo będzie bulgotał na maleńkim ogniu otulając kuchnię pięknym aromatem.

 

dla 4 osób

Risotto z czerwoną cebulą i rozmarynem 

składniki:

– 3 czerwone cebule, 50 g masła, 1 łyżeczka rozmarynu (+ świeże gałązki do podania)

– 200 g ryżu Carnaroli

– 750 – 1000 ml bulionu warzywnego*

wykonanie:

Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na gorącym maśle. Dodaj partiami ryż i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodawaj bulion stopniowo, łyżka po łyżce aż ryż wchłonie płyn i napęcznieje.

Dopraw rozmarynem.

Smacznego!

* Na 4 l wody użyj 1,5 kg warzyw: marchew, seler, pietruszka oraz 1 łyżkę pokruszonych liści laurowych i łyżeczkę ziela angielskiego. Gotuj pod przykryciem 1,5 h na małym ogniu, powoli wydobywając aromaty.

1079287_692722667419895_739849929_n

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
13 stycznia 2012

Banany, muesli, czekolada

ciasta
Zobacz więcej
3 marca 2013

Tort Sachera

bez orzechów, bez soi, torty
Zobacz więcej
14 grudnia 2013

Zimowe zapiekanki

bez jajek, bez soi
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Ooo widze wersja ulepszona, bede musiala wyprobowac. 😀 W ogole to ciesze sie ze wam smakowalo. :*

  2. Odpowiedz

    A próbowałaś zrobić risotto na białym winie ? Ryż smażymy, dolewamy wina, czekamy aż ziarno wchłonie płyn, potem dolewamy bulion. Do tego pieczarki, szynka, cukinia, groszek, co kto lubi. a na koniec włoski parmezan świeżo tarty.

      • Weronika
      • 13 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Do każdego można dodać wino, nawet czerwone. Coś się może pojawi :)

  3. Odpowiedz

    Pycha;) wczoraj zrobilam i po prostu genialne;) bede czesto wracac dotego przepisu:)

      • Weronika
      • 3 lutego 2014
      Odpowiedz

      Radość wielka!

Reply to Patrycja. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011