Rogale w nowej odsłonie

3

Znajdź trzy różnice :) Rogale w nowej odsłonie to propozycja bez gotowych mieszanek, jajek i mleka. Żałuję, że nie odważyłam podjąć się tej próby tworząc książkę, ale mam nadzieję, że zainteresowani przepisami w wersji papierowej zajrzą również na bloga po garść aktualizacji. Z rogalami było dziś sporo śmiechu, gdyż tata wziął do ręki jednego jegomościa i wygłosił monolog- analizę wypieku. Dostały wysokie noty, zwłaszcza za „mięczystość”. Polecamy gorąco!

_DSC4221_Snapseed

12 sztuk

Rogaliki

składniki

– 200 g mąki ryżowej

– 90 g mielonego siemienia lnianego

– 80 g mąki ziemniaczanej

– 12 g drożdży instant

– 1/4 łyżeczki sody

– szczypta soli

– 80 g ksylitolu

– łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 300-350 ml wody

– 4 łyżki oliwy

– dodatkowa mąka do podsypywania blatu

– odrobina mleka roślinnego do skropienia rogalików przed pieczeniem

wykonanie

Mąkę przesiej, dodaj wszystkie pozostałe suche składniki i wymieszaj. Dodaj oliwę, ksylitol i wanilię, a następnie uruchom mikser i wyrób ciasto dolewając wodę. Niech na początku pozostanie lekko klejące. Przełóż na blat, oprósz mąką, owiń przezroczystą folią lub ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na około 40 minut. Powinno naprawdę pięknie podwoić objętość.

Ciasto rozwałkuj grubo na blacie i wykrawaj nożem trójkąty. Każdy roluj od podstawy do wierzchołka.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy ponieważ ciasto podrośnie w piekarniku. Rogaliki pokryj mlekiem za pomocą pędzelka.

Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!

_DSC4231_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
23 marzec 2013

Pascha

desery, Wielkanoc
Zobacz więcej
23 czerwiec 2016

Wygraj atrakcyjne nagrody!

konkursy
Zobacz więcej
12 sierpień 2012

Crumble

desery
Zobacz więcej
  1. Czy to są takie rogaliki śniadaniowe, bez nadzienia?

  2. Pyyyyszne:) Dziękuję!!!

  3. a jaką mąke ziemniaczaną polecasz? bo ciężko mi znaleźć coś bezglutenowego..

      • Karolina
      • 7 sierpień 2017

      Hejka,

      ziemniaki nie zawierają glutenu. Mąka ziemniaczana z definicji go nie może mieć.
      Gluten jest w pszenicy, orkiszu, owsie i jęczmieniu.

        • Weronika
        • 21 sierpień 2017

        Z definicji tak, ale mąka często zanieczyszczona jest innymi zbożami. Od dłuższego czasu stosuję tę z Trzemeszna. Tania, łatwo dostępna, a w zakładzie przerabiane są tylko ziemniaki.

        • JEŚLI LINIA PRODUKCYJNA JEST ZANIECZYSZCZONA GLUTENEM Z POPRZEDNIEGO PRODUKTU TO JEST GLUTEN A DLA OSÓB Z CELIAKĄ TO I TO ZASZKODZI

    • Firma Kupiec ma bezglutenowa mąkę ziemniaczaną. Bez znaczka ale jest na liście stowarzyszenia.

      • Weronika
      • 8 lipiec 2015

      Bauckhof mają bezglutenową choć cena trochę zaporowa. Można sypać zamiennie ze skrobią kukurydzianą, którą produkuje chociażby Bezgluten.

  4. Weroniko, czy probowalas zmieszac np. make ryzowa, kukurydziana i gryczna do ciasta drozdzowego np na rogaliki lub jagodzianki? Ciekawa jestem czy jest szansa,ze beda pulchne. Pozdrawiam cieplo.

      • Weronika
      • 13 lipiec 2015

      Te wszystkie mąki są bardzo podobne. Ja dodałabym jeszcze trochę ziemniaczanej albo skrobi kukurydzianej. Szanse się zwiększają :)

    • Dagna
    • 18 styczeń 2016

    Moje ulubione! :)

  5. Ale z ksylitolem ciasto chyba raczej nie wyrośnie?

    • Kasia
    • 1 czerwiec 2016

    Nie wyszlo mi to ciasto, bylo za miekkie….

    • Ewa
    • 9 listopad 2016

    Którą mąkę mogę użyć zamiast ryżowej? (nie wolno mi jeść ryżu)

    • Kasia
    • 10 listopad 2016

    Ile dac cukru zamiast ksylitolu?

  6. Co zamiast siemienia? Po pierwsze nie powinno się piec siemienia ze względu na zawarte w nim kwasy tłuszczowe, po drugie, siemię wpływa na smak. Ja nie lubię, a rogaliki bym zjadła :)

      • Weronika
      • 10 listopad 2016

      Proszę spróbować z jajkiem, jednak potrzebny będzie też sypki składnik. Nie pomogę z dokładnymi proporcjami.

  7. Mi niestety nie wyszło. zrobiłam kropka w kropke z przepisu i ciasto było w konsystencji śmietany. Dodałam wiec troche maki ale po upieczeniu stało się jak kamień.. :( co zrobiłam źle?

  8. Zrobiłam je z cukrem kokosowym, wyszły baaardzo smaczne:)

    • Monika
    • 17 styczeń 2018

    Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Ciasto nie wyrosło :( Nigdy mi ciasto nie wyrasta ;-(
    Zjemy zakalec, ale trochę szkoda

      • Weronika
      • 9 luty 2018

      Skoro nigdy nie wyrasta to może ciasto ma za dużo mąki? To częsta przyczyna. Mimo tego, że w przepisie muszę podać proporcje, często musimy je dopasowywać trochę do własnych warunków. Im luźniejsze ciasto tym lepiej powinno poradzić sobie z wyrośnięciem. A jeżeli ciasto się nie uda to nie warto włączać piekarnika bo tam się już nie naprawi niestety.

    • kasia
    • 14 listopad 2018

    ja zmieszlam maki 100g gryczanej i 100g jaglanej ze wzgedu na to ze mamy uczulenie na ryz :-) wyszly pyszne :-) tylko musialam zmniejszyc temperature :-):-)

    • Agata
    • 22 styczeń 2019

    Niestety, ciasto przybrało konsystencję „ciapy”. Mimo, że wody dałam tylko 250ml. Nie wiem wczym tkwi błąd.

    • Maria
    • 24 luty 2021

    W cieście są drożdże i ksylitol. Jak wiadomo drozsze do wyrośnięcia potrzebują cukru. Słyszałam, ze ksylitol nie jest pożywka dla drożdży, wiec nie wyrosną. Wydaje mi się, ze w przepisie powinien pojawić się jakiś zamiennik cukru, który pomoże wyrosnąć drozdzom. To tak po wstępnej analizie składników, bo szykuje się do zrobienia tych rogalików :)

Reply to Ewa. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011