Wegańskie sernikobrownie z truskawkami

28 maja 2015 , In: bez jajek, bez mleka, ciasta, wegańskie
0

Ostatnio tak się dzieje, że kiedy wybieram się do kuchni z zamiarem upieczenia ciasta, moja ręka wcale nie wędruje do lodówki po kilka ekologicznych jajek, ale do szuflady po torebkę siemienia lub płatków owsianych, przy okazji zagarniając opakowania naturalnie bezglutenowej mąki. Wegańskie pieczenie powoli staje się dla mnie rutyną, a wiara w to, że roślinne wersje popularnych hitów mogą być równie pyszne, stale wzrasta.

Mocząc nerkowce nie wiedziałam, że moje debiutanckie, wegańskie sernikobrownie będzie aż tak zadowalające. Ciasto to prosta, intensywnie czekoladowa warstwa brownie i roślinna masa serowa. Dokładnie ta sama, którą proponowałam ostatnio, przy pierwszym serniku jaglanym.

Czekolada, ser i truskawki pachną nieziemsko podczas pieczenia i przywołują na myśl prostą, kaloryczną i wcale niewegańską wersję popularnego ciastka. Bon appetit!

_DSC4108_Snapseed

12 kawałków

Wegańskie sernikobrownie z truskawkami

składniki

brownie

– 150 g gorzkiej czekolady*

– 1/2 szklanki siemienia lnianego (70 g)

– 3/4 szklanki mleka roślinnego (ok 180 ml)

– 80 g ksylitolu (lub cukru)

– 70 g mąki ryżowej

– 30 g mąki ziemniaczanej

– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

masa serowa

– 100 g kaszy jaglanej

– 70 g nerkowców (namoczonych przez noc)

– 1/2 szklanki mleka roślinnego (125 ml)

– 70 g ksylitolu (lub cukru)

– ziarenka wydrążone z laski wanilii (opcjonalnie)

– truskawki

wykonanie

Kaszę opłucz na sitku pod strumieniem gorącej wody, a następnie ugotuj do miękkości.

Siemię zalej wodą (tak pokryła nasiona) i odstaw na 15 minut.

Kwadratową blaszkę o boku zbliżonym do 20 cm natłuść minimalną ilością oleju (przecierając ręcznikiem papierowym) i wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Nerkowce dokładnie rozdrobnij w blenderze. Dodaj mleko oraz wanilię i zmiksuj na jednolitą, gęstą śmietanę.

Kaszę odsącz na sitku, a następnie zblenduj na gładki budyń. Dodaj ksylitol i zmiksuj z masą powstałą z nerkowców. Masa serowa gotowa.

Kleik powstały z moczonego siemienia zmiksuj dokładnie z mlekiem. Dodaj czekoladę, a następnie pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę.

Masę brownie wyłóż do foremki i wyrównaj. Na wierzch wylej warstwę serową i uwieńcz połówkami truskawek.

Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wspaniale smakuje jeszcze ciepłe, ale najlepiej kroi się po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

* w wersji wegańskiej oczywiście używamy takiej, która nie zawiera mleka

_DSC4126_Snapseed

    • Ania
    • 1 czerwca 2015
    Odpowiedz

    Mojemu bezglutenowemu i bezmlecznemu dziecku zamarzyło się w sobotę ciasto czekoladowe z truskawkami i orzechami. A że dzień dziecka się zbliżał, zajrzałam na Twoją stronę. Znalazłam tam najnowszy wpis dokładnie taki jak marzenie Kuby :-). Nie ma przypadków, nie mogłam tego nie zrobić! Od rana dziś wielka mobilizacja zakupowa i pół ciasta jest już w naszych brzuchach. Wyszło super. Nawet mój mąż z „tradycyjnym” podniebieniem sięgnął po drugi kawałek. Dziękuję! :-)

  1. Odpowiedz

    Właśnie zabrałam się do robienia ciasta i mam dylemat..siemię lniane mielone czy całe ziarna (jeśli to ma jakieś znaczenie;))?

      • Weronika
      • 4 czerwca 2015
      Odpowiedz

      Ja użyłam całego. Nie wiem czy mielone też tak pęcznieje.

  2. Odpowiedz

    Ten placek jest boski ! :)

  3. Odpowiedz

    Przepyszne ciasto! Właśnie takiego przepisu szukałam – zrobiłam już dwa razy i z całym siemieniem smakowało nam lepiej. A zamiast mąki ryżowej użyłam gryczanej:) Dzięki!

  4. Odpowiedz

    Bardzo chciałabym zrobić to pysznie wyglądające ciacho, mam tylko jedno pytanie. Czy mogę zamiast kaszy jaglanej użyć jęczmiennej? Niestety tu gdzie mieszkam nie mam szansy jaglanej kupić… może nie będzie różnicy?

      • Weronika
      • 27 sierpnia 2015
      Odpowiedz

      Po pierwsze jęczmień to gluten, po drugie nada się tylko jaglana. Jest Pani pewna, że nie ma szansy? U mnie w małej wiosce leży na sklepowej półce, to żaden wynalazek :)

  5. Odpowiedz

    Zrobione- co prawda z malinami i bez cukru w cześci brownie – pyyyyyyszne!!! Pierwszy raz zrobiłam w pełni wege ciacho i na prawde polecam;)

  6. Odpowiedz

    Na nerkowce niestety mam alergię:-/ Jakimi orzechami mogę je zastąpić?

      • Weronika
      • 21 września 2015
      Odpowiedz

      Tylko migdałami.

    • Marzena
    • 24 lipca 2016
    Odpowiedz

    A czy zamiast czekolady można użyć karob?

      • Weronika
      • 25 lipca 2016
      Odpowiedz

      Można pokombinować, ale wtedy trzeba dodać więcej mokrych składników bo rozpuszczona czekolada nijak ma się do sypkiego karobu :) Nie potrafię z marszu podać dokładnych proporcji.

    • Julia
    • 18 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Weroniko, można użyć mleka sojowego?

    Pozdrawiam,
    Julia

    • Marzena
    • 24 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Czym mozna zastąpić kaszę jaglaną?Niestety nie moge spożywać żadnych kasz prócz gryczanej ze względu na chorobę tarczycy….A sernikobrownie wygląda cudownie i kusi :-)

      • Weronika
      • 2 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Można pokombinować z masą z tofu, ale w tym przepisie trudno akurat znaleźć zastępnik dla jaglanki.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011