Od kiedy pamiętam, zimą na nasze rodzinne stoły wjeżdżały rozmaite torty. Działo (i dzieje) się tak z uwagi na liczne uroczystości, które właśnie w tym okresie pojawiają się jedna za drugą. W wigilię od wielu, wielu lat zajadamy się tortem orzechowym, w urodziny mamy- klasycznie biszkoptami przełożonymi masą kawową, a po bożonarodzeniowej uczcie serwowany jest odświętny deser złożony z rozmaitych, słodkich warstw. Torcik, na który przepis znajdziecie poniżej bardzo przypomina mi ten, który jeszcze rok temu upiekłaby moja Babcia. To wyjątkowy deser, który przygotowuje się na specjalne okazje. Najlepiej zabrać się za wypiek na 2-3 dni przed planowaną degustacją, aby warstwy zdążyły się połączyć. Polecam ♥
8- 10 porcji
składniki
biszkopty
blaty bezowe
masa czekoladowa
masa kawowa
nasączenie
dodatkowo
wykonanie
Przygotuj blaty bezowe. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. W dwóch miejscach odrysuj dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier, za każdym razem dokładnie łącząc składniki. Dodaj ocet oraz mąkę i wymieszaj.
Gotową lśniącą pianę wyłóż na blachę w środku odrysowanych wcześniej okręgów. Pamiętaj jednak żeby nie wypełniać ich zupełnie ponieważ w piekarniku bezy podrosną.
Blachę wsuń do piekarnika nagrzanego do 130°C, a po 30 minutach zmniejsz do 100°C i pozostaw na kolejne 30 minut. Wystudź zupełnie.
Przygotuj biszkopty. Spód foremki o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj jeszcze jeden taki krążek na drugi biszkopt.
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do masy przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj łyżką.
Połowę ciasta przełóż do foremki. Piecz 10 minut w temperaturze 190° Następnie upiecz drugi blat.
Przygotuj masę czekoladową. Z puszki wydobądź tylko stałą masę i ubij mikserem tak jak śmietankę kremówkę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do śmietanki i szybko połącz najpierw łyżką, a następnie mikserem. Dodaj cukier do smaku. Odstaw krem do lodówki aby stężał.
Przygotuj masę kawową. Ubij pozostałą śmietanę kokosową. Dodaj kawę i cukier do smaku. Schłódź.
Kiedy wszystkie warstwy będą gotowe, przystąp do montowania torciku. Na paterce ułóż biszkopt. Nasącz obficie wodą z rumem, a następnie pokryj warstwą powideł. Przykryj bezą i posmaruj ją ½ masy kawowej. Przykryj biszkoptem i nasącz. Pokryj kremem czekoladowym i przykryj ostatnią bezą. Schłódź w lodówce przez minimum 2h.
Po tym czasie torcik pokryj zupełnie pozostałą masą kawową. Możesz uwieńczyć rozetkami.
Całość schłódź przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Uwagi
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Niestety czytając skład tego przepisu nie mogę się zgodzić, że jest to przepis niezawierający mleka. Każda gorzka czekolada zawiera w swoim składzie mleko, bądź jego śladowe ilości.
czekoladę zastąp karobem i po problemie
Nieprawda! Czekolada gorzka Wawel nie zawiera mleka krowiego☺ pozdrawiam
Faktycznie,czekolada z Wawelu jest bez mleka! A ja -matka karmiąca – szukam ostatnio pyszności bez mleka i glutenu,aby pomóc synkowi w kolkach. Super blog
Nie zgodzę się, że każda czekolada gorzka zawiera mleko. Lindt 70% i te z jeszcze wieksza ilością kakao nie zawierają mleka w ogóle. Ba nawet lecytyny sojowej!
Na rynku spożywczym jest mnóstwo czekolad, które w swoim składzie zawierają tylko masę kakaową, tłuszcz kakaowy i cukier/ksylitol itp, ewentualnie jakieś przyprawy. Ja takie czekolady wybieram i są naprawdę świetne. Torcik rewelacja. idealny do świątecznej kawki. Zapraszam na mojego glutenfree bloga. Domdladuszy.blogspot.com
Fajnie, że ktokolwiek wypowiada się na temat samego tortui realnej szansy na jego upieczenie. Czy ktoś próbował?
Ten biszkopt przewija się na blogu od lat więc podpowiadam, że był pieczony z powodzeniem w wielu domach
Torcik musi się udać.
Dzień dobry.
Chciałabym zrobić ten tort na urodziny mojego trzylatka, który jest na diecie bezmlecznej. Czym mogę zastąpić warstwę kremu kawowego? Mogłabym zrobić surowy karmel, będzie pasował? Czy może lepiej tak, jak w górnej warstwie krem czekoladowy? Na wierzch i obłożenie tortu też krem czekoladowy? Proszę o radę! Pozdrawiam. Ps. Wspaniałe przepisy 😉
Czy zamiast cukru można dodać ksylitol do blatu bezowego?
Rewelacja!!!
Wspaniałe przepisy.
Witam. Jestem początkująca w żywności „bez” 🤪 i mam pytanie. Czy stosując śmietankę z mleka kokosowego w kremie do tortu będzie czuć kokos? I czy to będzie intensywny smak?
Dziękuje za odpowiedz.
Pingback: 2determine