Ruskie bez mleka i jajek

3

Z ruskimi jest w naszym domu mały problem, w teorii nikt za nimi nie przepada. Uwielbiamy pierogi z kapustą i grzybami. Ze szpinakiem lub soczewicą znikają równie szybko, ale sam pomysł ulepienia ich z utłuczonymi ziemniakami nigdy nie wzbudzał naszego zaufania. Pierwsze ruskie przygotowałam rok temu, zbierając przepisy do książki. Oblizywaliśmy się ze smakiem, a chwile później zapomnieliśmy. Któregoś dnia jedna z czytelniczek poprosiła o recepturę na ruskie bez mleka. Wiedziałam, że muszą się udać, jednak za każdym razem kiedy miałam kilka kostek tofu, znajdowałam dla nich inne zastosowanie. Nadchodzą Święta, a ja skrupulatnie planuję wegańskie menu. Przez dwa dni lepiłam stos pierogów z dodatkiem serka sojowego i muszę przyznać, że smakują rewelacyjnie. Tofu w żadnym stopniu nie zmienia smaku ani konsystencji farszu, a ciasto, które go otula pozwala zmieścić w każdym pierożku sporo nadzienia. Ruskie bez jajek i mleka wjadą na pewno na nasz długi, świąteczny stół by przekonać gości, że to co wegańskie może być zupełnie tradycyjne i nieziemsko pyszne. Wielbiciele ruskich na pewno nie będą zawiedzeni, a ja z czystym sumieniem będę mogła serwować kolejne dokładki.

DSC_8251_Snapseed

60-70 sztuk

Pierogi ruskie bez mleka i jajek

składniki

ciasto
• 150 g skrobi z tapioki
• 150 g skrobi ziemniaczanej
• 150 g mąki ryżowej
• 100 g mielonego siemienia lnianego
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka soli
• 380 ml ciepłej wody

farsz
• 0,5 kg obranych ziemniaków
• 200 g naturalnego tofu
• 1 duża cebula
• 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
• sól do smaku

wykonanie

Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i przepuść wraz z tofu przez praskę lub maszynkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj do masy ziemniaczano- serowej. Dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw.

Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj ze sobą. Dodaj sól, olej, a następnie wodę. Wyrób ciasto mikserem, a następnie zagnieć ręcznie.

Ciasto rozwałkuj cienko na podsypanym mąką (np. ziemniaczaną) blacie.

Szklanką wycinaj kółka i nakładaj na środek po łyżeczce farszu. Zlepiaj ciasno, łącząc ze sobą dwa końce pieroga i dociskając opuszkami palców.

Pierogi gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie. Wyławiaj chwilę po wypłynięciu.

Przełóż na sitko, polej delikatnie zimną wodą, a następnie przekładaj na talerz.

Pierogi możesz podawać obsmażone ze zrumienioną cebulką.

Smacznego!

DSC_8257_Snapseed

DSC_8271_Snapseed

DSC_8273_Snapseed

free-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
1 września 2014

Grzyby!

bez cukru, bez jajek, bez orzechów, zupy
Zobacz więcej
22 września 2011

Spóźnione ciasteczka

Bez kategorii
Zobacz więcej
19 stycznia 2014

Truskawki, banan

bez jajek, bez mleka, bez orzechów, bez soi, napoje
Zobacz więcej
    • Maria
    • 15 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Właśnie szukałam przepisu na bezmleczne pierogi ruskie – co za wspaniały zbieg okoliczności :) Akutualnie mam w domu tylko silken tofu, myślisz że się nada? Czy konieczne jest jednak zwykłe tofu?

      • Weronika
      • 15 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Nadzienie będzie bardziej kremowe, ale myślę, że na pierwszy raz można spróbować :)

        • Maria
        • 16 grudnia 2015
        Odpowiedz

        To super, dzięki za odpowiedź :)

    • Ania
    • 17 grudnia 2015
    Odpowiedz

    A czym mogę zastąpić skrobię z tapioki? czy jak tylko dodam więcej skrobi ziemniaczanej, myślisz, że się udadzą?

      • Weronika
      • 17 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Myślę, że tak :)

    • Asia
    • 19 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Który z Pani przepisów na ciasto do pierogów uważa Pani za najlepszy?

      • Weronika
      • 20 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Aktualnie przerzuciłam się na powyższy bo robi się go bardzo szybko, ale przez rok lepiłam tylko te z kaszą jaglaną :)

        • Asia
        • 20 grudnia 2015
        Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź. To moje pierwsze święta na diecie Paleo i z przyjemnością spróbuję zrobić to ciasto. Dam znać po świętach jak wyszły. Pozdrawiam

    • Magdalena
    • 23 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Czym mogę zastąpić siemię lniane, bo niestety na ten produkt też mam nietolerancje…

      • Pino
      • 5 marca 2016
      Odpowiedz

      Moze nasiona chia?

    • Ewa
    • 1 marca 2016
    Odpowiedz

    Rewelacyjne ciasto na pierogi ,moje nastoletnie dzieci nie poznały ,że to ciasto bezglutenowe, podobnie ciasto na pizzę świetne chociaż pieczone bez kamienia.

    • Marta
    • 11 maja 2016
    Odpowiedz

    Czy pierogi można mrozić? Jeśli tak to surowe czy już ugotowane? Będę wdzięczna za odpowiedź

      • Weronika
      • 12 maja 2016
      Odpowiedz

      Tak, ugotowane.

Reply to Maria. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011