Ryżowe piramidki z marynowanym tofu i sos słodko- kwaśny

16 maja 2015 , In: bez jajek, bez mleka, wegańskie
0

Jednej z ostatnich nocy bardzo długo nie mogłam zmrużyć oka. Zaczytywałam się w książce, którą od dawna przekładałam z miejsca na miejsce. Daleki wschód to ostatnia kraina, która mogłaby być bliska memu sercu, jednak wertując Wyznania gejszy Artura Goldena nietrudno pobudzić wyobraźnię. To świat widziany oczyma małej Japonki, która z brzydkiego kaczątka wyrośnie na gejszę znaną wśród wszystkich arystokratów. To kraina jakiej nie znamy my, żyjący tutaj w XXI wieku.

Popijałam jedynie jaśminową herbatę, a moje kubki smakowe tańczyły stęsknione za wschodnim akcentem. Na domiar złego przed samym snem wzięłam do ręki artykuł o tętniącym życiem Wietnamie, zupie pho i chrupiących bagietkach pozostałych po francuskim kolonializmie. Następnego dnia doczytałam historię pięknej Sayuri-san dolewając od czasu do czasu bulion do parującego risotto z dzikim ryżem, a dziś na śniadanie zawinęłam pękate piramidki z cieniutkich arkuszy papieru ryżowego. Marynowane, grillowane tofu, świeże listki rukoli, wstążki śnieżnobiałego makaronu oraz chrupiące kawałki marchewki i nerkowców w połączeniu ze słodko- kwaśnym sosem to strzał w dziesiątkę i zachęta do marzeń o dalekich wyprawach w nieznane.

_DSC2967_Snapseed

20 sztuk

Piramidki z dodatkami

składniki

– 100 g tofu (w tej marynacie)

– 10 arkuszy papieru ryżowego

– 100 g makaronu ryżowego

– 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę

– duża garść rukoli

– 40 g nerkowców uprażonych na suchej patelni

– odrobina oleju do smażenia

sos do piramidek

– 5 łyżek oliwy

– 1 łyżeczka musztardy

– 2 łyżki mirinu*

– 1 łyżka płynnego miodu

wykonanie

Tofu odsącz z nadmiaru marynaty i usmaż na złoty kolor na minimalnej ilości tłuszczu.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie dokładnie odsącz.

Uprażone nerkowce posiekaj, rukolę dokładnie opłucz i osusz.

Pierwszy arkusz papieru zmocz wodą. Przekrój na pół. Na środku każdego ułóż dodatki. Zwiń w piramidkę.

W ten sposób przygotuj wszystkie paczuszki.

Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Możesz zrobić potrząsając zamkniętym słoiczkiem lub intensywnie mieszając łyżeczką przez minutę. Sos powinien być gęsty i jednolity.

Piramidki podawaj z sosem przelanym do osobnej miseczki.

Smacznego!

*czyli octu ryżowego; możesz dodać sok z cytryny, ale polecam kupić buteleczkę bo nadaje potrawom orientalnego smaku i świetnie zmienia smak tofu

 

_DSC2988_Snapseed

_DSC2981_Snapseed

_DSC2995_Snapseed

_DSC2993_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
13 stycznia 2012

Banany, muesli, czekolada

ciasta
Zobacz więcej
15 lutego 2015

Rosół wegetarianki

bez jajek, bez mleka, bez orzechów, wegańskie, zupy
Zobacz więcej
25 kwietnia 2016

Warsztaty w Warszawie

warsztaty
Zobacz więcej
    • Iga
    • 17 maja 2015
    Odpowiedz

    Czesc!
    Stawiam swoje pierwsze kroki w swiecie bez glutenu i stad moje pytanie, na ktore nie moge znalezc odpowiedzi w internecie. Czy gorczyca zawiera gluten?
    Pozdrawiam i gratuluje swietnego bloga!
    P.S – wczoraj pieklam ciasto ucierane z owocami z twojego przepisu i wyszlo meega :)

      • Weronika
      • 17 maja 2015
      Odpowiedz

      Nie, nie zawiera. Zawsze najlepiej kupić przyprawy w całości i mielić w domu, wtedy mamy pewność, że są czyste. Na zdrowie :)

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011