Nie marzę o niczym innym jak zasłużonych wakacjach, zdrowym leniuchowaniu i jedzeniu, które będę mogła bez końca przygotowywać i jeść.
Dawno nie piekłam serników, może dlatego, że staram się nie szaleć z mlekiem i zawsze znajdzie się tysiąc innych pomysłów na ciasto. Kiedy w szufladzie kończą się zapasy mąki, a ja uparcie myślę, że gdzieś znajdzie się choć kilogram, wyciągam te, które kupuję eksperymentalnie, „na kiedyś tam”. Spód i kruszonka z mąki z ciecierzycy w niczym nie ustępuje innym. Jeżeli macie kilka łyżek, gorąco polecam. Z każdą inną również upieczcie pyszny sernik. Konkretny, ale bardzo puszysty z warstewką cukierkowej masy krówkowej.
8 kawałków
Sernik na spodzie, z kruszonką i warstwą krówki:
Potrzebne składniki:
– spód kruchy, kruszonka: 75 g zimnego masła posiekanego na kawałeczki, 3 łyżki cukru, 1 żółtko, szczypta soli, 125 g mąki z ciecierzycy lub innej bezglutenowej/ pszennej etc.
– masa serowa: 125 g miękkiego masła, 500 g twarogu mielonego trzykrotnie, 150 g cukru drobnego, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– krówka: 50 ml śmietanki 30 %, 40 g masła, 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto rozdrobnij mikserem bądź blenderem. 1/3 wyłóż spód tortownicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (boki dodatkowo natłuść lekko masłem). Nakłuj widelcem i piecz 15 minut w temp. 200 stopni C.
Przygotuj duże naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Tortownicę zabezpiecz dodatkowo od spodu folią aluminiową żeby ani kropelka nie dostała się do sernika w trakcie pieczenia.
Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, a następnie łyżce sera. Wsyp mąkę i rozetrzyj by nie pozostała żadna grudka. Masę serową wylej na spód kruchy. Posyp pozostałą kruszonką i piecz w kąpieli wodnej 1 h w temp. zmniejszonej do 180 stopni C.
Składniki na krówkę zagotuj w rondelku i mieszaj do zgęstnienia i zbrązowienia, uważając jednak by nie przypalić.
Gotową masą polej wierzch upieczonego sernika.
Sernik proponuję chłodzić całą noc w lodówce.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Taki słoodki i mięciutki, NAJLEPSZY <3 Polecam! 😀
Świetny pomysł na sernik, jeszcze nie spotkałam nigdzie mąki z ciecierzycy. My jesteśmy bezglutenowi i bez laktozowi, ale sernik spróbuję zrobić dla gości, bardzo jestem ciekawa tego przepisu.
Pozdrawiam,
M