Torcik daktylowy

18 stycznia 2014 , In: bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta, torty
0

Jeszcze niedawno zachodziłam w głowę jak wyczarować krem bez mleka. Pewnie nie spodziewacie się jak wiele produktów we własnej spiżarni możecie zamienić w ciasta dla alergików.

Do niedawna wydawało mi się, że daktyle trzeba jeść za karę, dzisiaj obok suszonych plastrów mango są moją ulubioną przekąską. Namoczcie na noc miseczkę tych suszonych owoców i przekonajcie się jak błyszczącą, gładką, naturalnie słodką masę otrzymacie. 

8 małych kawałków

Torcik (bezmleczny) z masą z daktyli:

składniki:

– 3 jajka, 75 g cukru trzcinowego

– 1 łyżka ryżowej, 1,5 kakao i po 2 uniwersalnej bezglutenowej i ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

– 200 g daktyli namoczonych min. 2 godziny + kilka łyżek mleka roślinnego, 2 łyżeczki kakao, mocna herbata do nasączenia

– opcjonalnie polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki syropu z agawy, 30-40 ml mleka roślinnego

– jagody goji do posypania

wykonanie:

W misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąki, kakao i sodę.

Jajka rozdziel. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Przesiej mąkę i wymieszaj delikatnie szeroką, silikonową łyżką. Przełóż połowę ciasta do formy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 12 minut w temp. 180 stopni C. Następnie upiecz drugą porcję.

Daktyle dokładnie rozetrzyj blenderem na krem z odrobiną mleka. Dodaj kakao i wymieszaj.

Biszkopt nasącz i pokryj masą. Dociśnij drugim, nasącz.

Przygotuj polewę: wszystkie składniki umieść w garnuszku i rozpuść. W razie potrzeby dodaj więcej mleka.

Czekoladą pokryj wierzch i boki ciasta. Posyp jagodami goji i schłódź w lodówce przez noc.

Smacznego!

_DSC6808_Snapseed

_DSC6820_Snapseed

 

daktyle i jagódki w ekologicznych delikatesach

1079287_692722667419895_739849929_n

    • Danuta
    • 18 stycznia 2014
    Odpowiedz

    „Do niedawna wydawało mi się, że daktyle trzeba jeść za karę”. Właśnie tak mam, ale czuję, że za Twoją przyczyną, wkrótce będę je uwielbiać. Masz proste, niewydumane przepisy, które aż kuszą. Tego właśnie szukam i jestem bardzo wdzięczna.
    do niedawna nie cierpiałam kaszy gryczanej (sam jej zapach mnie odrzucał) i jaglanej (dusiła mnie). Od kiedy stwierdzono u mnie różne nietolerancje, m.in. na gluten, pokochałam te kasze i naprawdę bardzo mi smakują.

      • Weronika
      • 18 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Cieszę się, że zarażam! :)

  1. Odpowiedz

    uwielbiam twoj blog, ja tez sie interesuje od dluzszego czasu zdrowa kuchnia, za poltora roku wybieram sie na dietetyke wlasnie z tego powodu, zapraszam na moj blog ktory nie jest w prawdzie o gotowaniu ale mam nadzieje ze ci sie spodoba , pozdrawiam

  2. Odpowiedz

    Właśnie czegoś takiego szukałam *.*
    Tylko mam jedno pytanie… W związku z tym , że nie mogę jeść jajek. Da się je jakoś zastąpić może? :(

      • Weronika
      • 20 września 2014
      Odpowiedz

      Jedyny mój pomysł to ocet jabłkowy jednak próbowałam kilkukrotnie i ciasto z mąki bezglutenowej, a bez jajek nie przypomina już biszkoptu.

    • Anna
    • 16 listopada 2015
    Odpowiedz

    Witaj!!!!!!
    bardzo proszę, napisz mi czy ilości mąki które napisałaś wystarczą do przygotowania?
    :) gorąco pozdrawiam

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011