Tort makowo- czekoladowy z wiśniami

22 grudnia 2014 , In: bez orzechów, bez soi, Boże Narodzenie, torty
1

W naszej rodzinie od lat przekazywanych jest kilka genialnych przepisów. Odkąd pamiętam, w naszym domu znajduje się niebieski zeszyt, z pożółkłymi stronami, zapisany tak ciasno, że nie sposób dopisać tam choć jednej uwagi. Chciałam upiec wspaniały odświętny tort makowy na imieniny taty. Przepis na blaty pochodzi z sekretnego notatnika, a masa czekoladowa z wiśniami to moja mała modyfikacja. Tort zebrał wysokie noty wśród gości dlatego proponuję wziąć go pod uwagę na Święta lub noc sylwestrową.

 

Tort makowo- czekoladowy z wiśniami

składniki:

ciasto:

-250 g suchego maku, zmielonego na mąkę

– 8 jajek

– 250 g cukru

– 2 łyżeczki miodu

– 2 łyżki soku z cytryny

– 6 łyżek bułki tartej lub mielonego siemienia lnianego

masa czekoladowa:

– 350 g serka mascarpone

– 200 ml schłodzonej śmietany 36%

– 200 g gorzkiej czekolady

– 50 g cukru (lub do smaku)

– 2 łyżki likieru czekoladowego

– 200 g wiśni

– kakao dla nasycenia barwy (opcjonalnie)

nasączenie:

– 200 ml mocnej herbaty

wykończenie:

– kilka odsączonych wiśni

– starta czekolada

– 3 łyżki masy czekoladowej do rozetek

wykonanie:

Przygotuj biszkopty osobno: 4 białka ubij na sztywną pianę. W osobnej misce ubij żółtka ze 125 g cukru na jasną, puszystą masę. Dodaj łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę miodu, 3 łyżki bułki i 125 g maku, a następnie pianę z białek. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temp. 180 stopni C. W ten sam sposób upiecz drugi blat.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia. Śmietanę ubij na sztywną masę. W drugiej misce rozetrzyj mikserem mascarpone, a następnie dodawaj po łyżce śmietany, a na koniec całkowicie wystudzoną czekoladę. Dodaj cukier, likier i łyżkę kakao, jeżeli chcesz podkreślić kolor masy. Wymieszaj z odsączonymi wiśniami.

Biszkopty nasącz dobrze herbatą i przełóż masą. Wierzch pokryj startą czekoladą i rozetkami z kremu czekoladowego. Wykończ wiśniami.

Schłódź kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.

Krój ostrym nożem.

Smacznego!

_DSC5606_Snapseed_Snapseed

 

    • Ania
    • 10 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Wygląda przecudnie :) Ostatnio bardzo często jem mak i dodaję go do wielu dań. Tortu makowego jak dotąd nie robiłam, ale z pewnością wyszedł wspaniale 😉

    • Magdalena
    • 20 maja 2016
    Odpowiedz

    Tort właśnie dochodzi w lodówce.. Blaty wyrosły mi na środku i ogólnie wygląda jak kopiec, ale nie wygląd a smak jest najważniejszy. Zobaczymy co wyjdzie

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011