Urodzinowo

7 stycznia 2012 , In: torty
0

Tort zupełnie spontanicznie przygotowałam na urodziny dwóch 19- nastolatek-  siostry i jej przyjaciółki. :)

Kasiu, Beciu, bądźcie tak cudowne i szalone jak jesteście przez następne dziewiętnaście lat i dużo dłużej! ;*

Tort przywodzi mi na myśl tiramisu, ponieważ mają trochę cech wspólnych- masa na bazie mascarpone, kakao… Dodatek czarnej porzeczki różni od siebie te dwa desery ale też wydaje się być ciekawy! Polecam na wszelkie przyjęcia, nie tylko urodzinowe! :)

Miłej soboty!

 

około 10-14 porcji

Tort urodzinowy:

Potrzebne składniki:

¨      3 biszkopty o średnicy 24 cm: 6 jajek, 200 g cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, 6 łyżek mąki bezglutenowej lub pszennej, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 kopiaste łyżeczki kakao

¨      Masa i dodatki: 500 g serka mascarpone, 500 ml śmietanki 30%, pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (około 150 g), cukier puder (opcjonalnie, do smaku), kakao (do posypania gotowego tortu), 50 g gorzkiej czekolady, truskawki (do ozdoby, użyłam z puszki)

¨      Nasączenie: dowolne- użyłam około 250 ml mocnego naparu z białej herbaty, nada się również czarna lub zielona, wrzątek z kroplą alkoholu, ewentualnie sokiem z cytryny lub w wersji bardziej tiramisu- mocna kawa

¨      Dodatkowo: tłuszcz do formy, papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Formę (tortownica o średnicy 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść (używam masła lub odrobiny oliwy).

Białka z 3 jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj 100 g cukru, a następnie żółtka z 3 jajek. W misce wymieszaj 2 łyżki skrobi oraz mąki i dodaj szczyptę (około ¼ łyżeczki) sody. Przesiej do ubitych jajek i delikatnie połącz łyżką.

Przełóż 2/3 masy do formy i piecz w temp. 190 stopni C 10-12 minut. (Pozostałą 1/3 masy wykorzystasz do kolejnego). Gdy wbita wykałaczka jest sucha po wyjęciu, biszkopt jest gotowy. Wyjmij z piekarnika i zdejmij papier do pieczenia. Obróć biszkopt na drugą stronę i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj kolejny biszkopt tak samo, z pozostałych składników. 1/3 ciasta połącz z pozostałą po wypiekaniu poprzedniego biszkoptu masą i łyżeczką kakao (zastosuj ilość taką, aby ciasto uzyskało pożądany kolor, możesz dodać więcej niż w przepisie). Przelej do przygotowanej formy i piecz w tej samej temp. tyle samo czasu.

Pozostałe 2/3 masy upiecz tak samo jak poprzednie dwa biszkopty, dodając uprzednio pozostałe kakao.

Przygotuj masę. Śmietankę (koniecznie schłodzoną!) ubij na sztywno, mikserem na najwyższych obrotach 7-10 minut. W dużej misce umieść mascarpone i utrzyj mikserem przez 2 minuty. Zmniejsz obroty na najniższe i dodawaj łyżka po łyżce ubitą śmietanę. Jeżeli używasz cukru, dodaj do smaku.

Czekoladę posiekaj, truskawki pokrój, przygotuj nasączenie.

Pierwszy biszkopt (ciemny) ułóż na paterze/ talerzu na którym zaserwujesz gotowy tort. Nasącz ½ przygotowanego płynu, a następnie rozprowadź 1/3 masy. Przykryj drugim biszkoptem (jasnym), nasącz a następnie pokryj warstwą dżemu. Ostatni biszkopt (ciemny) ułóż na samej górze tortu. Pokryj wierzch i boki pozostałą masą. Posyp kakao. Udekoruj posiekaną czekoladą oraz truskawkami lub według własnej inwencji :)

Smacznego!

Uwagi: gdyby masa zaczęła się „warzyć”- rozwarstwiać, przerwij miksowanie i połącz ser ze śmietaną za pomocą dużej łyżki, nie powinno to nastąpić jeżeli śmietana będzie przed użyciem dobrze schłodzona.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
26 września 2011

Najłatwiejsze lody

Bez kategorii
Zobacz więcej
10 listopada 2016

Szarlotka z kratką

bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
30 lipca 2011

Do miski trochę mąki wsyp

Bez kategorii
Zobacz więcej
    • Mama
    • 7 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Podebrałam zanim uzyskałam pozwolenie na skosztowanie. :) Przepyszny. Lekki. Niebo w …buzi. :)

      • Weronika
      • 9 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Mimo tego starczyło dla wszystkich 😉 dziękuję, dziękuję!

  1. Odpowiedz

    Możecie mi wierzyć na słowo: jest po prostu genialny! *__* Szkoda, ze urodziny są tylko raz w roku. :) Dzięki Wera! :*

      • Weronika
      • 9 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Dziękuję, dziękuję również 😉

  2. Odpowiedz

    piękny!

      • Weronika
      • 9 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Pięknie dziękuję!

  3. Odpowiedz

    Tort był przepyszny! ^^ Dzię-ku-je-my!

      • Weronika
      • 9 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Miło mi 😀

    • ania
    • 10 stycznia 2012
    Odpowiedz

    czekam na przepis 😉

      • Weronika
      • 13 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Już, już :)

  4. Odpowiedz

    no jak to… gdzie przepis?!?! ja chcę JUŻ! :)
    serio, to szukam przepisu, bo w czwartek kumple robią imprezę i jako dzielna kochareczka zobowiązałam się przygotować takie cacko, a Twój wygląda PREFEKCYJNIE! :)
    jak smakował?
    podoba mi się charakterystyka Twojego bloga, choć patrze na niego od 5 min, to pierwsze wrażenie GIT!

    Pozdrawiam!

      • Weronika
      • 10 stycznia 2012
      Odpowiedz

      :) Skoro sprawa wyjątkowo pilna, przepis obiecuję jeszcze dziś!
      Jak smakował? Nie chwaląc się swoimi przepisami, stwierdzę, że smakował dobrze 😉 Goście- zachwyceni!

      Dziękuję!

  5. Odpowiedz

    Niewiarygodnie pyszny, o tak powiem!

      • Weronika
      • 12 stycznia 2012
      Odpowiedz

      ukłoooooooony :)

    • asia
    • 16 października 2015
    Odpowiedz

    Tylko uwaga, nie „ważyć” a „warzyć” 😉

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011