Wiedeński- sernik idealny

1 grudnia 2012 , In: Boże Narodzenie, ciasta
0

Pierwszy dzień grudnia, z puchem za oknem, idealniej wpasować się nie mógł.

Po intensywnym tygodniu zamykam się w obrębie: piekarnik, kartka, długopis, składniki. Kreślę przepisy na świąteczne wypieki i wyczekuję piosenek o szczęśliwych choinkach albo Mikołaju, których nie słucham przedwcześnie, żeby nie zatrzeć granicy między całym grudniem, a ostatnim jego tygodniem.

Długie wieczory, więc wstaję wcześnie, chwytając za aparat by złapać trochę dobrego światła.

Jest i sernik. I ciasto w piekarniku. I jedno na blacie. Są i plany i mnóstwo foremek. W końcu zadowolenie i uśmiechnięte, pełne buzie.

Sernik wiedeński, najlepszy z uczciwie, dwukrotnie mielonym twarogiem w kostce. Pięknie pachnący dzięki przebijającym się ziarenkom wanilii. Dajemy mu sporo czasu na zupełne wystudzenie w piekarniku i nabranie odpowiedniej struktury.

Miłej soboty!

 

przepis na małą foremkę 20 cm

Sernik Wiedeński:

Potrzebne składniki:

– 0,5 kg twarogu dwukrotnie przepuszczonego przez maszynkę, 100 g miękkiego masła, 4 jajka w temp. pokojowej, 200 g cukru pudru, ziarenka z jednej laski wanilii, 40 g mąki bezglutenowej lub pszennej

Sposób przygotowania:

Ser utrzyj mikserem z masłem. Dodawaj po jednym żółtku, a następnie po łyżce cukru. Wsyp mąkę i wanilię. Wszystkie składniki ucieraj ze sobą około 3 min.

Białka ubij mikserem o czystych trzepaczkach na bardzo sztywną pianę i wymieszaj łyżką z masą serową.

Ser przelej do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (boki odrobinę natłuść) i piecz około 1 h w temp. 180 stopni C.

__________________________________________________________________________________

Do większego sernika, składniki podwoić.

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    Pychota! :)

    • Sylwia
    • 19 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Nie przepadam za sernikami, ale ten to istna pychota:)
    Moja córcia zajadała się nim bez umiaru …
    Zagości z pewnością na świątecznym stole…

    • Magdalena
    • 20 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Pomysł na jakiś sernik bez glutenu i bez jajek? :)

      • Weronika
      • 20 stycznia 2013
      Odpowiedz

      Sernik na zimno.

    • FFF
    • 20 marca 2015
    Odpowiedz

    Pyszniutki! Wpisuję do przepiśnika, bo robię już kolejny raz :)

    • Matylda
    • 19 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Przymierzam się, żeby wykonać na Święta. :) Jaką mąkę bezglutenową proponowałabyś dodać?

      • Weronika
      • 20 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Ziemniaczana będzie ok.

        • Matylda
        • 27 grudnia 2016
        Odpowiedz

        Dziękuję, wyszedł naprawdę idealny! :)

Reply to Magdalena. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011