Wiosenny torcik malinowy (bez mleka i cukru)

8 marca 2016 , In: bez cukru, bez mleka, bez soi, ciasta, torty
5

Marzec powoli ukazuje swoje piękniejsze oblicze. Przetarłam już rower, zaliczając pierwszą, wiosenną przejażdżkę. Jeszcze szczelnie owinięta grubym szalikiem, ale szczęśliwa, pełna nadziei i wdzięczna. Ptaki coraz częściej budzą mnie radosnym świergotaniem, a w wazonie pojawiły się ukochane tulipany, przypominające o święcie wszystkich dam :) Z tej okazji piekę szalenie delikatny, rozpływający się w ustach torcik. Trochę oszukuję się z kalendarzem,  wybierając się do sklepu po importowane maliny. Ten jeden raz! I będę już cierpliwie czekać :)

 

8 porcji

Wiosenny torcik malinowy

składniki

biszkopt
• 3 jajka
• 80 g ksylitolu
• 80 g mąki ziemniaczanej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
krem
• 2 puszki mleka kokosowego*
• 150 g mrożonych malin
• 50 g stałego oleju kokosowego
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• ksylitol do smaku
dodatkowo
• woda z sokiem z cytryny do nasączenia
• maliny (lub inne owoce)
• rozpuszczona czekolada (opcjonalnie)

wykonanie

Olej kokosowy rozpuść w garnuszku i wystudź. Stałą masę kokosową oddziel od wody i ubij jak śmietankę do tortów. Dodaj owoce oraz olej i zblenduj. Dosłódź do smaku i podkręć wanilią. Schłódź w lodówce, aż masa zacznie tężeć.

Spód tortownicy o średnicy 20 cm natłuść delikatnie i wyłóż papierem do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo ksylitol, a następnie po jednym żółtku. Mąkę wraz z proszkiem, przesiej do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie łyżką.

Połowę ciasta przełóż do foremki i piecz 10-12 minut, w temperaturze 190 stopni C. W ten sam sposób upiecz drugi blat. Wystudź.

Biszkopty nasącz i przełóż masą. Porządnie schłódź przed podaniem.

Ozdób wedle uznania.

Krój ostrym nożem, maczanym w ciepłej wodzie.

Smacznego!

*polecam Thai Coco

DSC_2611_Snapseedfree-logo

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
13 września 2011

Bardzo kakaowe ciastka

Bez kategorii
Zobacz więcej
27 listopada 2013

Cynamonowe na mące ryżowej

ciasta
Zobacz więcej
24 marca 2013

Drożdżowa

bez orzechów, bez soi, ciasta, Wielkanoc
Zobacz więcej
    • Yynnna
    • 10 marca 2016
    Odpowiedz

    Wygląda rewelacyjnie, z pewnością go zrobię! Dziękuję za przepis i zapraszam na bloga http://www.kuchnia.wystartujznami.pl/

    • Julita
    • 10 marca 2016
    Odpowiedz

    Pani Weroniko,

    Torcik wygląda apetycznie a przepis wylądował w mojej teczce z przepisami na Wielkanoc:-)

    Pani Weroniko, tak z innej beczki chciałam się podpytać o pure z dyni…mam go trochę zamrożonego, czy może mi Pani podpowiedzieć jak długo takie pure z dyni może być przechowywane w zamrażarce ? i czy jest szansa aby powstało z niego jakieś ciasto ?

    Pozdrawiam
    Julita

      • Weronika
      • 10 marca 2016
      Odpowiedz

      Niestety nie mam zupełnie doświadczenia w mrożeniu, ale mogę poradzić by mus dodawać do różnych wypieków czy placuszków zamiast jajek :)

        • Julita
        • 11 marca 2016
        Odpowiedz

        Pani Weroniko bardzo dziękuję za odpowiedź !
        A z tym, żeby dynie dodawać do wypieków zamiast jajek to mnie Pani zaskoczyła – nie wiedziałam o tym.

        Pozdrawiam i miłego dnia życzę
        Julita:-)

    • Danka
    • 10 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Na jakiej średnicy tortownicę to jest przepis? Czy można posłodzić stewią?

      • Weronika
      • 10 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Tak jak w przepisie- 20 cm. Jeżeli smak nam odpowiada to tak :)

    • Marlena
    • 23 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Czy wyjdzie taki ladny biszkopt jak zamiast jajek bedzie jego zamieninik? Jak tak to jaki najlepiej?

    • Karolina
    • 9 maja 2016
    Odpowiedz

    Przepis przupadl mi bardzo do gustu. Jutro mam zamiar zrobic to ciasto. Prosze o informacje czy zamiast ksylitolu moge uzyc erytol ponieważ tylko jego mam w domu :) pozdrawiam!

    • Joanna
    • 19 maja 2016
    Odpowiedz

    Czy przy dodawaniu żółtka do masy białkowej dalej uzywam miksera czy żółtko mieszam już łyżką? Czy zamiast mąki ziemniaczanej mogę dodać mąkę z tapioki?

      • Weronika
      • 19 maja 2016
      Odpowiedz

      Myślę, że tapioka będzie ok, natomiast po dodaniu żółtka dalej miksujemy. Dopiero mąkę należy wmieszać łyżką :)

    • Kinga
    • 27 maja 2016
    Odpowiedz

    Kiedy masa jest gotowa do przekładania? :)

      • Weronika
      • 27 maja 2016
      Odpowiedz

      Nie może pływać :)

  1. Odpowiedz

    Hej :) Upiekłam dziś torcik na próbę przed roczkiem córci, która ma nietolerancję glutenu i laktozy. Dziewczyno, jesteś GENIALNA, tort przepyszny! Co prawda piekłam z cukrem zamiast ksylitolu, ale niebo w gębie, glutenowa część rodziny jest w szoku :) Zamierzam zrobić torcik z trzech warstw, może nawet w masie cukrowej z żywymi kwiatami. przesyłam podziękowania i buziaki :* uratowałaś roczek Oleńki!

      • Weronika
      • 23 lipca 2016
      Odpowiedz

      Wspaniale! Pozdrowienia dla Oleńki i mamy :)

    • Monika
    • 12 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Robiłam ten torcik dwa razy. pierwszy raz jako próbę generalną przed urodzinami syna i wyszedł rewelacyjnie. Już dawno nie byłam tak zadowolona,że wyszło mi coś naprawdę fajnego i wszystkim smakowało. Drugi raz robiłam w dniu urodzin syna 4 sierpnia .. i katastrofa. Niestety czasami pogoda ma też wpływ na nasze wypieki. Było burzowo i mleko kokosowe po prostu nie chciało się ubić.Zużyłam 6 puszek mleka i nic. Nawet próbowałam dodać galaretki – po prostu totalna klapa. skończyło się na samej galaretce z biszkoptem, też wyszło fajnie. Teraz wiem, że jeśli jakiś przepis nie wyjdzie – nie należy się zrażać, bo przecież mój pierwszy tort – to było niebo w gębie :) pozdrawiam i dziękuję za niesamowite przepisy. Wczoraj i dziś piekłam jagodzianki, jutro wypróbuję któryś przepis na bułki. i zabieramy je piknik :)

    • Kasia
    • 26 października 2016
    Odpowiedz

    Witam,
    Czy można upiec biszkopt w jednej tortownicy a później przekroić, jak tradycyjny biszkopt?

    Dziekuję!

      • Weronika
      • 26 października 2016
      Odpowiedz

      Tak, można spróbować chociaż biszkopty są dość delikatne. Jestem zwolenniczką pieczenia oddzielnie :)

    • Edyta
    • 2 grudnia 2016
    Odpowiedz

    czy moge użyć mleka kokosowego robionego w domu? Jeśli tak to w jakiej ilości i … co ubijać 😉 z góry dziękuje za odpowiedz. Tort potrebuje na dziś i mam wszystkie składniki, o ile da się z mlekoem własnejroboty

      • Weronika
      • 6 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Przepraszam za poślizg. Niestety to domowej roboty się nie ubija.

    • Karolina
    • 10 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Czy zamiast mąki ziemniaczanej mogę użyć np. kokosowej, amarantusowej, ryżowej lub jaglanej?

      • Weronika
      • 10 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Tylko mąka ziemniaczana nadaje biszkoptowi puszystości. Można zastąpić skrobią kukurydzianą.

    • Ala
    • 18 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Czy mleko kokosowe trzeba schłodzić przed ubiciem? Na innych blogach jest przeważnie taka informacja. Pytam, ponieważ kiedyś piekłam podobny torcik i mleko nie chciało się ubić mimo chłodzenia, teraz boję się próbować. I rzeczywiście ubite mleko blendujemy? Zrobi się z powrotem rzadkie? Proszę o szczegóły bo chcę zrobić drugie podejście do kokosowego tematu :) Może nazwę firmy takiego mleka, które jest sprawdzone i ubije się na pewno?

      • Weronika
      • 25 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Zatem:

      1. Przy mleku jest gwiazdka i marka której użyłam. Nie każde mleko nadaje się do tortów. Polecam zacząć właśnie od Thai Coco żeby zrozumieć istotę roślinnej bitej śmietany. Najlepiej już w sklepie potrząsnąć puszką i sprawdzić czy mleko jest płynne, czy po otwarciu możemy spodziewać się stałej masy. Jeżeli jest to pierwsza opcja to rzeczywiście trzeba je schłodzić, ale jeżeli w środku jest sporo stałego tłuszczu to możemy od razu przystąpić do ubijania.

      2. Składniki należy zblendować do połączenia. Masa będzie płynna dlatego wstawiamy ją do lodówki i czekamy aż stężeje. To naprawdę proste :)

    • Ania
    • 19 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Czy zamiast mleka kokosowego mogę użyć śmietanki kokosowej? Jeśli tak to w jakiej ilości?

      • Weronika
      • 25 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      A o jaką śmietankę chodzi? Oddzielona z puszki stała masa to właśnie śmietana kokosowa.

    • Syl
    • 30 lipca 2017
    Odpowiedz

    Niestety miałam problem z masą. Nie chciała się ubić ani zgęstnieć, mimo że mleko kokosowe było dobrze schłodzone. Ratowałam galaretką, ale i tak wyszło słabo :(

      • Weronika
      • 1 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      A jakie mleko było użyte?

    • Estera
    • 19 września 2017
    Odpowiedz

    A ten biały krem, którym jest udekorowany tort z czego jest zrobiony? I drugie pytanie. Muszę zastąpić jajka jajkami przepiórczymi. ile ich mam dać? Bo one są małe?

      • Weronika
      • 21 września 2017
      Odpowiedz

      Jedno jajo kurze to podobno 4 przepiórcze. Niestety nie eksperymentowałam z nimi. Rozetki to po prostu śmietana kokosowa bez żadnych dodatków :)

    • Katiusza
    • 7 października 2017
    Odpowiedz

    No i totalna klapa… Mleczko kokosowe wyjelam z puszki łyżka bylo twarde i idealne ale jak zaczęłam je ubijac mikserem to zrobilo sie wodnste i nic nie dalo 12h spedzone w lodówce. Nalożyłam ten krem na biszkopt i modle się żeby do jutra sie to wszystko nie rozjechało… Chyba zamiaat kroic to nożem będę to nakladac na talerze łyżka jak bigos 😉 Szkoda bo miał być ekstra zdrowy torcik na 2ur syna alergika na bmk, a bedzie mamałyga…

      • Weronika
      • 13 października 2017
      Odpowiedz

      A jakiej firmy było to mleczko?

    • Edyta
    • 13 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Moje mleczko też było twarde, dokładnie tej samej firmy co Pani. Ubijałam i klapa, zrobiło się masło z wodą. Może jakoś specjalnie trzeba ubijać. Np niskie obroty itp.

    • Katarzyna
    • 30 czerwca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Masa mi nie stezała, czy można ją jakoś uratować??? Jutro roczek syna, na którym miałam podać ten tort 😓

    • Katarzyna
    • 2 lipca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    U mnie pomogło dodanie do masy odrobiny żelatyny.

    • Pati
    • 26 sierpnia 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Witam
    Pani Weroniki czy tort nadaje się do zamrożenie. Proszę o odpowiedź dziękuję.

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011