Kiedy wieczory są coraz dłuższe, liście spadają i prawdziwa, chłodna jesień zagląda nam do okien, rozgrzewam piekarnik i układam tam warzywa. Mus z pieczonej dyni idealnie sprawdza się na słodko i słono, a papryka lub pomidor ląduje w zupie.
Pamiętam z dzieciństwa faszerowaną paprykę. Dzisiaj wolę wypełnić warzywami bakłażana. Dodatek kaszy sprawia, że każdy kęs gorącego bakłażana syci, a roztopiona mozzarella i zioła prowansalskie przywołują na myśl śródziemnomorskie klimaty.
4 porcje
Zapiekane bakłażany
składniki:
– 2 duże bakłażany
– 1 papryka
– 5 pieczarek
– 1 mały pomidor
– 1 kula mozzarelli
– 1 cebula
– 100 g suchej kaszy gryczanej
– 2 łyżeczki sosu sojowego
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– czarne oliwki (opcjonalnie)
– olej do smażenia
wykonanie:
Bakłażany przekrój na połówki, wykrój miąższ. Kaszę ugotuj 10 minut we wrzącej wodzie.
Paprykę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa, łącznie z miąższem bakłażana pokrojonym na mniejsze kawałki. Podsmaż na dużym ogniu do zrumienienia. Dodaj kaszę, dopraw i wszystko razem wymieszaj.
Bakłażany napełnij farszem. Na wierzchu ułóż mozzarellę oraz plasterki pomidora i oliwki.
Piecz 30 minut w temp. 200 stopni C.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
z kaszą jeszcze nie próbowałam ale też super
Hej 😉 Twoje bakłażany wyglądają przepysznie. Ja robiłam podobne jakiś czas temu z kaszą bulgur. Zawsze ubolewam nad tym, że wchodzi w nie mało farszu i większość muszę wyjadać oddzielnie, bo zawsze nakroję za dużo warzyw 😛 Bardzo spodobał mi się Twój blog i cieszę się, że go znalazłam 😉 Pozdrawiam 😉
Możemy wykroić go więcej i wymieszać z warzywami na patelni. Ja wolę taką wersję bo sam miąższ nie jest tak smaczny jak dobrze przyprawiony farsz