Zaskakująco pyszna sałatka z arbuza

0

W ostatnich dniach po części sama siebie nie poznawałam. Mnie, zaprawioną w boju gospodynię zaczęły nachodzić wątpliwości dotyczące tego co jem. Mój bezglutenowo- wegetariański żołądek miewa czasami kryzys lub obawy.

W pośpiechu trudno dopasować się do tabelek, wymagań, chodzić z kalkulatorem w kieszeni i obliczać wartość odżywczą. Właściwie apetyt stracił moc, ukochałam jedynie koktajl z pietruszki. Wstając za późno nie wiedziałam czy szykować jeszcze śniadanie, czy może obiad albo kolację. Wiele składników zaczęło mnie nudzić, kilka potraw przestało smakować. Całe szczęście w porę wpadła mi w ręce mała książeczka niezastąpionej i odważnej Beaty Pawlikowskiej. Pozycja pełna jest prostych przepisów i zapisków dotyczących czerpania radości z dnia codziennego. To co jednak naprawdę mnie zastanowiło to fakt, że menu autorki tworzą wyłącznie produkty naturalne, których nie zamyka się w puszkach czy kartonach. Na talerzu niezmiennie goszczą warzywa, owoce i zboża. Zasilona obiecującymi sentencjami, pełna entuzjazmu wzięłam sprawę w swoje ręce. Na lodówce zawiesiłam wartościowy jadłospis na najbliższe dni, rano pobuszuję na targu, w tygodniu wrócę do zwyczaju pieczenia chleba z ziaren. Śniadanie ma być wczesne i bardzo energetyczne. Najważniejsze by się zatrzymać, spytać siebie czego potrzebujemy i z nowym pomysłem, planem i porządkiem iść dalej.

Nie raz i nie dwa zastanawiałam się nad fenomenem sałatki z arbuzem. Zamiast kroić wielgachny owoc do pucharków zaryzykowałam dodatek słonawej fety. Wiecie co? Ten mix to powiew świeżości, całe lato na jednym talerzu. Doprawiony świeżą, aromatyczną bazylią i oliwkami z każdym kęsem obfituje w nowe smaki. W ten ciepły, lipcowy wieczór wspólnie przy ogrodowym stole ustaliliśmy, że na przyszłość przyda się butelka schłodzonego, białego wina.

Żyjcie dobrze!

dla 2 osób

Sałatka z arbuzem i fetą

składniki:

– ćwiartka schłodzonego arbuza

– kostka sera feta

– garść czarnych oliwek

– 2 świeże ogórki gruntowe

– listki świeżej bazylii

– 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

– oliwa

wykonanie:

Arbuz, fetę, ogórki i oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z dużą ilością porwanych listków bazylii. Dopraw ziołami i skrop oliwą przed samym podaniem.

Smacznego!

_DSC6008_Snapseed

_DSC5999_Snapseed

freelogo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
17 listopada 2012

Chałka krok po kroku

pieczywo
Zobacz więcej
5 maja 2012

Łatwo i szybko: razowe placuszki

Bez kategorii
Zobacz więcej
14 lipca 2012

Deszcz i… kremówki

Bez kategorii
Zobacz więcej
    • m
    • 6 lipca 2014
    Odpowiedz
    • M.
    • 7 lipca 2014
    Odpowiedz

    Ostatnio na poprawinach trafiła mi się taka sama, tylko zamiast bazylii i oliwek były drobno posiekane listki mięty, bardzo odświeżający smak :)

      • Weronika
      • 7 lipca 2014
      Odpowiedz

      o! z miętą też super 😉

  1. Odpowiedz

    smakowicie wygląda 😉 za fetą nie przepadam ale zamienię na mozzarellę :).

    ps. jeśli chodzi o dietę bezglutenową to ja mam problem z brakiem energii i na wyprawach górskich często zostaję bardzo bardzo w tyle , ale się nie poddaję :)

  2. Odpowiedz

    Jadłam ostatnio u przyjaciółki, też początkowo myślałam, że udziwniony wymysł ale było pycha! No a z butlą wina, gdzieś w ogrodzie to już pełnia szczęścia :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011