Ulepiłam na dzień babci i dziadka żeby nie wtłaczać w nich cukru ani mleka. Zasmakowały im bardzo… i ten fakt, że można je przyswajać bez ograniczeń
12 sztuk
Trufelki z daktyli
składniki:
– 170 g daktyli, 125 g mielonych migdałów, skórka otarta z 1/2 cytryny, ziarenka z 1/2 laski wanilii
– kakao lub mielone orzechy do obtoczenia, opcjonalnie biała czekolada do polania
wykonanie:
Daktyle zamocz na 15 minut w ciepłej wodzie, odciśnij z nadmiaru wody i rozdrobnij w blenderze. Połącz z pozostałymi składnikami. Masa nie powinna przywierać do rąk, a bardzo łatwo dać się formować.
Ulep 12 kuleczek podobnej wielkości i obtocz w kakao lub orzechach.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Już wiem jak spożytkuję ogromne daktyle, które mi zalegają w szafie!
Mmmmmm… aż ślinka cieknie jak się na nie patrzy. 😀 Mam tylko pytanko czy z suszonych moreli też jest możliwość zrobienia?
Właściwie to tak ale nie jestem pewna w jakiej proporcji. Na pewno trzeba je dobrze namoczyć. Daktyle nadają się najlepiej.
Jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, więc Wielkie Dzięki za każdy nowy przepis:))) Czekam na więcej!!!
Super pomysł. Moja wnuczka jeszcze nie zasmakowała w słodkich przetworach (ma dopiero 4 miesiące), więc Twój przepis na przyszlość będzie jak znalazł.
Odsączasz wodę z daktyli? Ciasto wyszło za mokre i nie bardzo dało się ulepić kulki.
Tak, zalewam tyle aby woda pokryła daktyle ale przed dalszym użyciem odsączam. Dopisałam bo faktycznie może nie było to jasne
Smaczne i bardzo proste! Efektowny smakolyczek