Aksamitny torcik czekoladowy

6

Są takie przepisy, które publikuję na blogu, ale wracam do nich dość rzadko. Są też te, o których wkrótce zapominam. Nie sposób bowiem równolegle korzystać z archiwum i eksperymentować z nowościami. Mam subiektywny ranking, który mieści dosłownie kilka pozycji, ale największą frajdę sprawia mi pieczenie dla kogoś, pod jego upodobania. Na okazję i bez, dla uczczenia dnia codziennego albo na pocieszenie. Powyższy tort to ulubiony deser wszystkich moich znajomych, a jego popularność nie słabnie od lat. Deser zaliczył szereg imprez i pieczony był na niezliczone przyjęcia urodzinowe. Recepturę opublikowałam finalnie w książce i dalej regularnie do niej sięgam. Tym razem torcik upiekłam na dobry początek nowego roku. Od dłuższego czasu przygotowuję go w wersji bez mlecznej śmietany i cukru. Dobrze nasączony jest naprawdę aksamitny i lekki jak obłoczek.

dsc_9962_snapseed

średnica 21 cm

Torcik czekoladowy

składniki

biszkopt

  • 3 jajka
  • 70 g ksylitolu
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżki proszku do pieczenia

masa

  • 2 puszki mleka kokosowego*
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • ksylitol do smaku
  • 2 łyżki dobrej jakości rumu

nasączenie

  • 200 ml dobrej kawy

polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego

wykonanie

Spód foremki wyłóż papierem do pieczenia i przygotuj jeszcze jeden jednakowy arkusz.

Rozpocznij od przygotowania masy. Puszki mleka otwórz i wydobądź tylko stałą masę. Przełóż ją do miski i za pomocą miksera ubij na jednolity krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i stopniowo dodawaj do masy. Najlepiej połącz początkowo kilka łyżek śmietany i czekolady w mniejszej misce i dodaj ją do pozostałego kremu. Dosłódź do smaku, wymieszaj z rumem. Schłódź w lodówce do czasu montażu całego deseru.

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj słodzik, a następnie po jednym żółtku. Przerwij miksowanie, a do jajek przesiej mąkę z kakao i proszkiem. Połącz delikatnie aczkolwiek dokładnie za pomocą łyżki.

½ masy przełóż do foremki i piecz 10-12 minut w temperaturze 190°C.  W ten sam sposób upiecz drugą część ciasta. Biszkopty wystudź zupełnie.

Pierwszy blat ułóż na paterce lub przygotowanym talerzu i nasącz obficie kawą. Pokryj połową kremu, a następnie przykryj drugą porcją ciasta. Nasącz i uwieńcz masą czekoladową.

Torcik schłódź w lodówce przez minimum godzinę, a najlepiej znacznie dłużej.

Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem.

Całość wylej płynnym ruchem na wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie.

Możesz też wykończyć torcik rozetkami kremu. Ja użyłam dodatkowo pestek granatu.

Schłódź przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

*Od dłuższego czasu jestem wierna marce Thai Coco. Z uwagi na skład polecam też Real Thai.

dsc_9984_snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
23 lipiec 2011

Praca montażowa

torty
Zobacz więcej
19 styczeń 2013

Kasza na śniadanie

bez jajek, bez mleka, bez soi, Boże Narodzenie
Zobacz więcej
12 luty 2012

Cytryny na urodziny :)

torty
Zobacz więcej
    • kinga
    • 7 styczeń 2017

    Czy puszki mleka kokosowego można czymś zastąpić?
    Np. śmietanką, mlekiem roślinnym?

    Torcik jak z bajki :) Niesamowite.

      • Weronika
      • 8 styczeń 2017

      Mleka ani śmietanki nie uda się ubić na krem więc nie bardzo. Opcjonalnie można przygotować czekoladowy budyń jaglany, ale oczywiście to już nie będzie ten aksamit :)

    • Asia
    • 18 styczeń 2017

    Jaką mąką o niskim indeksie glikemicznym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Tort wygląda obłędnie! :)

      • Weronika
      • 19 styczeń 2017

      Odpowiedź na FB :)

        • Kasia
        • 19 grudzień 2017

        Nie znalazłam odpowiedzi na FB, przeszukałam dzisiaj pare sklepów i niestety żadna mąka ziemniaczana nie miała oznaczenia kloskA bezglutenowego a chciałam upiec dla koleżanki z celiakia. To czym można zastąpić tę mąkę?

          • Weronika
          • 19 grudzień 2017

          Bauckhof ma bezglutenową mąkę ziemniaczaną, ale myślę, że spokojnie można użyć też tej od PPZ Trzemeszno, gdzie przetwarzane są tylko ziemniaki. Jako zastępnika można też użyć skrobi kukurydzianej.

        • Lucy
        • 6 październik 2017

        A jak ktoś nie ma facebooka? :)

    • Ela
    • 26 styczeń 2017

    Zrobiłam, jest wspaniały pod każdym względem! To pierwszy przepis, który wykorzystałam ale na pewno nie ostatni :-)

  1. Czy można ksylitol zastąpić stewia?

    • Sylwia
    • 23 marzec 2017

    Witam, tort wygląda bardzo apetycznie i chcę go jutro zrobić, ale proszę podpowiedzieć jaka ma być średnica tortownicy?

    • Iza
    • 15 kwiecień 2017

    Dzień dobry,
    proszę powiedzieć, czy mogę upiec jeden biszkopt, a następnie go przekroić?
    Z góry dziękuję za podpowiedź.

    • edi
    • 20 czerwiec 2017

    torcik wyszedł boski, jadałam cukier puder zamiast ksylitolu bo u nas alergia na brzozę, krem kokosowo-rumowo-czekoladowy jak z bajki, smakuje jak z krem z mlecznej czekolady, wyjadłam część z miski maczając w nim truskawki :) krem najpierw był bardzo rzadki bo ubite mleko kokosowe rozpłynęło się po dodaniu ciepłej czekolady, co mnie zmartwiło, ale w lodówce szybko stężał i jest zwarty jak maślany, trzyma formę i nie wypływa z ciasta, mimo że dałam tylko 100g czekolady, wielkie dzięki za przepis!

  2. Mniam, pyszności, chyba zrobię na niedzielę 😀

    • Anna
    • 25 wrzesień 2017

    Witam,
    tort wygląda przepysznie. Mam tylko pytanie dotyczące mleczka kokosowego. Czy chodzi o klasyczne puszki o pojemności 400 ml?

    • Paulina
    • 2 październik 2017

    PILNE! :-) Czy probowalas zrobic wiekszy rozmiar tortu ? Moj urodzinowy powinien objac ok 20 osob… Co proponujesz? podwoic ? Jaka forma?

    • Aneta
    • 30 październik 2017

    Hej. Zrobiłam, ale narazie spróbowałam tylko biszkoptu który ku mojemu zdziwieniu smakuje jak słodkie trociny 😂 mam nadzieje że po nasaczeniu (u mnie herbata i sok z mandarynek- wersja dla dzieci) będzie smakował lepiej. Aha i wyszedł płaski. Musiałam dorobić kolejną warstwę biszkoptu A i tak nie jest wysoki. Za to krem (też bez rumu tylko z odrobina aromatu rumowego) wyszedł genialny! Przepyszny- mam nadzieję ze wszystko razem będzie smakować równie dobrze jak wyglada- szkoda ze nie mogę wstawić zdjęcia. Dziekuje za przepis. To mój pierwszy tort 3xbez i jestem z niego dumna!!! :-)

      • Weronika
      • 30 październik 2017

      Fajnie, że krem pasuje, ale trocin szkoda :) Cała tajemnica biszkoptu tkwi w pięknie ubitych jajkach. Wtedy będzie puszysty i na pewno wyrośnie jak należy.

    • Magdalena
    • 3 grudzień 2017

    Piszesz, ze najlepiej polaczyc czekolade ze smietana tworzac mase. Jaka smietane masz na mysli, bo w skladnikach jej nie ma?

    • Monika
    • 5 grudzień 2017

    A czy nadaje się ta stała część z mleka kokosowego przygotowanego przez siebie? Ile go potrzeba?

    • Joanna
    • 10 grudzień 2017

    Jak Zrobić ten tort w wersji bez jajek?

    • Anna
    • 20 grudzień 2017

    Mleko kokosowe w puszkach jakiej pojemności?

    • Emi
    • 16 styczeń 2018

    Witam, chciałabym zastąpić m.ziemniaczaną zwykłą pszenną. Czy umie Pani ją przeliczyć ??

    • Karolina
    • 13 luty 2018

    Co zamiast kawy do naseczenia biszkoptu? Tort dla 4latki.

  3. Witam, czy mleko Kokosowe przed zdejmowaniem śmietanki z niego ma być w temperaturze pokojowej czy z lodówki?

    • Ja_to_ja
    • 18 luty 2018

    Hej;) próbowałaś zrobić ten tort bez jajek? Mozna je czyms zastapic?

    • Patrycja
    • 27 luty 2018

    Jakie wymiary ma tortownica? :)

  4. A co zrobić z reszta mleczka kokosowego jak do masy zużywa się tylko stała czesc?

      • Weronika
      • 29 marzec 2018

      Skład mleka Thai Coco nie jest jednorodny więc nie używałabym wody, ale tę bez dodatków można użyć np. do koktajlu :)

    • Katalein
    • 14 kwiecień 2018

    Witam! Mi wyszły bardzo płaskie blaty, mimo dobrego ubicia białek :-( Dobrze, że zwiekszylsm ilość składników i zrobiłam trzy! Ale i tak są bardzo cienkie i przez to twarde na brzegach… Zastanawiałam się, dlaczego nie piszesz wszystkiego razem j potem przekrajasz. Szkoda, że z braku czasu nie doczytałam komrntarzy – wtedy bym piekła razem, a nie każdy osobno… Jest też suchawe więc rozumiem te „trociny” 😀 – chyba nie chodziło i smak, tylko właśnie o konsystencję. Ale po przełożeniu jest dużo lepiej, więc ok. Dzięki za inspirację! :-)

    • Andzia
    • 15 wrzesień 2018

    Przepyszny torcik. Robię go już drugi raz. Zrobił furorę wśród bliskich.

    • Kasia
    • 11 październik 2018

    Czy zamiast gorzkiej czekolady do kremu mozna dodac czekolade bezmleczna na bazie mleka kokosowego bo wydaje mi sie ze jak w kremi i w polewie bedzie gorzka czekolada to bedzie malo slodkie

    • Paulina
    • 21 grudzień 2018

    A gdyby tak jeszcze biszkopt posmarowac domowym dżemem porzeczkowym??::) lub dodać trochę owoców?”:)

    • Ewa
    • 3 styczeń 2019

    Witaj, wszystkiego najlepszego w nowym Roku :) Proszę podaj rozmiar blaszki, w której piekłaś biszkopt.
    Dziekuję i pozdrawiam

  5. Dzień dobry.
    Czy ten torcik jest bardzo slodki? Chcialabym go zrobic dla osoby, ktora nie przepada za slodyczami. Je w sumie tylko 80% gorzkie czekolady tylko :) może zmniejszyć ilość ksylitolu, tylko o ile? :)

  6. To mleczko kokosowe ,przed ubiciem, trzeba schłodzić w lodówce?

    • julia
    • 6 czerwiec 2019

    Czy czekoladę należy wcześniej rozpuscic ?

    • Monika
    • 6 czerwiec 2019

    Czy mleko przed biciem nalezy dobrze schłodzić??

    Pozdrawiam

    • Agnieszka
    • 6 październik 2019

    Dzień dobry. Co zrobiłam źle? Podczas ubijania Kokosowe śmietany zrobiło się coś jak masło a resztki wody się odlaczyly. Było tego malutko i było bardzo gęste, nie puszyste bynajmniej. O co chodzi? Smakuje wszystko super ale nie wygląda i czuję że to nie ta konsystencja. Pomocy na przyszłość – co zrobić inaczej?

    • Dariusz
    • 8 listopad 2019

    Witam,
    Przepis petarda :)
    Zaryzykowałem pierwszy w życiu torcik, nie licząc serników na zimno :)

    • Dagna
    • 30 kwiecień 2020

    Tort jest znakomity, wyśmienity, palce lizać! Biszkopty trzeba jednak było zrobić z podwójnej porcji, bo z jednej wyszły dwa baaardzo cieniutkie.
    Będzie robiony kolejny raz, tym razem z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki lub aronii, bo wszyscy domownicy byli zgodni, że odrobinę brakuje kwaśnego przełamania słodyczy – może to kwestia przyzwyczajenia :)
    Dzięki za rewelacyjny przepis :)

    • Iwona
    • 29 wrzesień 2020

    Witaj, gdzie zaopatrzylas się w takie malutkie bezy ozdobne do tortu?

    • Anna
    • 21 marzec 2021

    Czy zamiast gorzkiej czekolady można użyć mleczną?

Reply to Agnieszka. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011