Kwadraty owsiane z porzeczką i daktylami

4

Mam jedno takie uzależnienie. Zwą je daktylowym karmelem. Długo podchichiwałam się z tej podróbki, aż spróbowałam i przepadłam. Robi się go tak szybko (i prosto!), że często kupuję daktyle na zapas by w kryzysowej sytuacji ukręcić sobie trochę słodkiego szczęścia. Jeżeli mam więcej czasu przygotowuję te pralinki, jeżeli nie, wyjadam go łyżeczką prosto z miski. Warto sięgnąć po najlepsze, świeże, soczyste, jędrne owoce. To właśnie z nich ten słodki ulep udaje się perfekcyjnie. Kwadraty, na które przepis poniżej, nawiązują do tradycji mazurka i są wariacją na temat owsianych batoników flapjack. Nieprzyzwoicie pyszne i słodkie warstwy przełamuje kwaskowata z natury czarna porzeczka. A to wszystko bez glutenu, mleka, jajek, a opcjonalnie i bez dodatku cukru. Ja bardzo chętnie postawię je na świątecznym stole. Polecam!

DSC_1191_Snapseed

DSC_1548_Snapseed

DSC_1621_Snapseed16-20 sztuk

Kwadraty owsiane z porzeczką i daktylami

składniki

spód

  • 100 g płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 50 ml syropu klonowego (lub miodu)
  • 50 g masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (lub kokosowego)

masa daktylowa

  • 200 g świeżych daktyli
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 60 g bezwonnego oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • szczypta soli

warstwa porzeczkowa

  • 200 g mrożonej czarnej porzeczki
  • cukier lub słodzik do smaku
  • ok. 1/2 szklanki wody

dodatkowo (opcjonalnie)

  • 30 g gorzkiego czekolady
  • 1-2 łyżki mleka roślinnego

wykonanie

Rozpocznij od przygotowania warstwy porzeczkowej. Owoce umieść w garnku, dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Pozostaw na małym ogniu aby owoce rozpadły się, a woda odparowała. Od czasu do czasu przemieszaj aby uniknąć przypalenia. Posłódź do smaku.

Przygotuj foremkę zbliżoną do kwadratu o boku 20 cm. Minimalnie natłuść blaszkę i dokładnie wyłóż papierem do pieczenia.

Płatki wrzuć do naczynia blendera i krótko rozdrobnij. Połącz z rozpuszczonym masłem lub olejem i wszystkimi pozostałymi składnikami. Powstałe okruszki przełóż na dno foremki i dokładnie, równomiernie uklep. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C, przez 12-15 minut.

Na upieczony spód wyłóż porzeczki. Wsuń blaszkę do piekarnika na kolejne 10 minut. Wystudź zupełnie.

W tym czasie przygotuj warstwę karmelową. Daktyle pozbaw pestek i wrzuć do miski. Dodaj masło orzechowe, sól, rozpuszczony olej i mleko. Wszystko zblenduj na gładką masę za pomocą ręcznego blendera. Na koniec posiekaj orzeszki i wmieszaj do masy.

Warstwę daktylową wyłóż kiedy warstwa porzeczkowa zastygnie.

Schłódź w lodówce przez kilka godzin lub jeszcze dłużej.

Przed podaniem pokrój ciasto na małe kwadraty. Każdy z nich możesz dodatkowo uwieńczyć rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Voila!

DSC_1650_Snapseed

DSC_1574_Snapseed

    • Ala
    • 23 marca 2018
    Odpowiedz

    Świetny pomysł! Daktyle z fistaszkami to zawsze rewelacyjne połączenie. I do tego uzależniające! Masz pomysł jak zrobić made z suszonych daktyli, żeby nie wyszła mokra za bardzo?

      • Weronika
      • 29 marca 2018
      Odpowiedz

      Masa nie będzie tak ciągnąca, ale można użyć suszonych. Wcześniej trzeba je namoczyć, a później dokładnie odcisnąć :)

  1. Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Całkowicie uzależniające połączenie smaków. Do powtórzenia

    • Elizabeth
    • 17 listopada 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Twoje przepisy sa wspaniale! Na kazdy ktory patrze to mam ochote to zrobic, a te kwadraty to rewelacja, robie je juz kolejny raz!!! Dziekuje bardzo

    • SYLWIA
    • 23 marca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Witam
    Czym można zastąpić w masie daktylowej bezwonny olej kokosowy ? Niestety mam uczulenie na kokos. Pozdrawiam

    • Gosia
    • 24 września 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Heh. Czym zastapic orzeszki ziemne I maslo orzechowe? Mam syna alergikai czy zamiast pozeczki mrozonej moga byc np mrozone jagody? POZDRAWIAM

Reply to Różanecznik. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011