Mazurek z roślinnym kajmakiem

5 kwietnia 2017 , In: bez jajek, bez mleka, bez soi, ciasta, wegańskie, Wielkanoc
2

Rok temu doniesiono mi, że niejednemu zwolennikowi odchudzonych słodkości pociekła ślinka na widok prostego mazurka z dodatkiem szalenie popularnego słonego karmelu na bazie daktyli. I chociaż nie omieszkam wspomnieć, że też jestem jego wielką fanką, dla frakcji, która nie ma nic przeciwko kilku łyżeczkom brązowego cukru, przygotowałam rozpustną wersję kajmakowego ciastka. Przekonana, że o kruchym spodzie oblanym słodką, ciągnącą masą słyszał każdy, powstrzymam się od pochwalnych wstępów. Zaznaczę tylko, że od dzisiaj po ten rarytas mogą sięgnąć także bezmleczni. W recepturze nie znajdziecie bowiem nie tylko glutenu czy żółtek, ale też masła, śmietanki i innych nabiałowych tworów.

DSC_0306_Snapseed

Mazurek z kajmakiem bez mleka

składniki

ciasto kruche

  • 80 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml syropu klonowego
  • 50 ml oleju

kajmak

  • 150 g cukru trzcinowego
  • 150 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego)
  • 70 g oleju kokosowego (w tym przypadku bezwonnego)
  • 2 łyżki stałej masy mleka kokosowego

dodatkowo

  • uprażone płatki migdałowe

wykonanie

Wszystkie rodzaje mąki przesiej do miski. Dodaj proszek i wymieszaj. Wlej płyny i wyrób składniki łyżką. Ciasto powinno być wilgotne i lepiące. Jeżeli nie jest, dodaj trochę więcej syropu i tłuszczu.

Foremkę* natłuść minimalnie i wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż ciasto i dokładnie wylep dno blaszki. Ciasto możesz posypać odrobiną dowolnej mąki i wyrównać płaskim dnem szklanki. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 12 minut. Wystudź.

W garnku umieść cukier, mleko i olej. Podgrzej i doprowadź do wrzenia. Od tego momentu mieszaj składniki przez około 10 minut. Kiedy masa będzie mocno bulgotać, zgęstnieje i zacznie się rumienić zdejmij z ognia. Przelej do czystej miski, dodaj mleko kokosowe i zblenduj na jednolity kajmak.

Masę kajmakową przelej na upieczony spód. Posyp płatkami i schłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego!

*Użyłam podłużnej formy do tarty z wyjmowanym dnem. Możesz wykorzystać blaszkę o boku 20 cm lub trochę większą.

DSC_9879

DSC_9903_Snapseed

free-logo

    • Id
    • 5 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Myślisz, że masa kajmakowa wyjdzie z erytrolem?

      • Weronika
      • 6 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Erytrytol się nie karmelizuje. Tak jak napisałam, dla tych, którzy woleliby bez cukru polecam zeszłoroczną opcję. Może nie kajmak, ale za to pyszny, lekko ciągnący mazurek.

    • Klaudia
    • 5 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Hej!
    Czy inne mleko roślinne też by się sprawdziło? Ryżowe, migdałowe albo kokosowe?
    Pozdrawiam

      • Idrill
      • 25 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Potwierdzam, pyszny, uwielbiam karmel z daktyli 😀

      • Weronika
      • 6 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Tak, mleko roślinne czyli właśnie jedno z tych :) Użyłabym kokosowego.

    • Joanna
    • 7 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Weroniko, doradź proszę, czym generalnie najlepiej zastępować mąkę ryżową w Twoich przepisach, mam do wyboru gryczaną, jaglaną, kasztanową, kokosową lub platanową. Dziękuję!

      • Weronika
      • 12 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Z tych wszystkich wybrałabym kasztanową. Ostatnio testuję i zaskakująco się sprawdza.

    • Ewelina
    • 7 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    A czy syrop klonowy można zastąpić daktylowym? Bo tylko taki mam akurat…

      • Weronika
      • 12 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Myślę, że tak, ale jest dość gęsty więc prawdopodobnie trzeba wlać więcej zarówno oleju jak i samego syropu.

    • Teresa
    • 9 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    A czy zamiast cukru trzcinowego można dodać cukier kokosowy?

      • Weronika
      • 12 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Niestety nie próbowałam.

    • Zaun
    • 12 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Po prostu uwielbiam! Trzeba bardzo uważać aby nie przesadzić z ilością. Natomiast pozwoliliśmy sobie z żoną na zastąpienie cukru trzcinowego ksylitolem i zmniejszenie jego ilości aby nie wyszło za słodkie (kwestia osobistego gustu).

      • Agata
      • 12 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Udało się na ksylitolu?:)

    • Paulina
    • 15 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Witam, nie mam mąki owsianej :(. Czym mogę ją zastąpić i w jakich proporcjach?

    • Małgo
    • 26 marca 2018
    Odpowiedz

    Witam,

    Przepraszam za może głupie pytanie, ale co to jest stała masa mleka kokosowego? :)

      • Weronika
      • 29 marca 2018
      Odpowiedz

      Nie ma głupich pytań :) Stała masa to tłusta, biała, zwarta część, która powstaje po schłodzeniu mleka kokosowego. Pozostałej- wody- nie używamy.

        • Małgo
        • 30 marca 2018
        Odpowiedz

        Dziękuję bardzo za odpowiedź, robimy więc na święta, bo córka parę miesięcy musi być na diecie bez glutenu, mleka i jajek.
        Znalazłam mnóstwo przepisów u Ciebie – jesteśmy uratowani ;)))

        Życzę smakowitych, zdrowych i leniwych Świąt 😉

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011